• Investigate potential schemes for support and for increase of the technologically-readiness level (TRL) schemes for small and medium-sized enterprises (SMEs).
• Development of an Action Plan for the promotion of “Regional ecosystems for bio-economy”, built around regionally operating innovation systems and clusters (industrial and rural).

Хранителната индустрия е изправена пред редица предизвикателства както на национално така и на международно ниво, които оказват пряко влияние върху структурата на регионалните бизнес предприятия. По-голямата част от предприятията от ХИ произвеждат своята продукция под чужди търговски марки, за да се позиционират като гъвкави партньори на големите търговски вериги. Малките компании от бранша не успяват да се развият като пълноценен конкурентоспособен производител на територията на местните пазари. Фирмите от този бранш рядко имат изградена пълноценна стратегия за позициониране на пазара. Те оптимизират дейността си в краткосрочен план, надявайки се да затвърдят позициите си в дълъг период, но в крайна сметка размитата представа на бизнес сегмента не им позволява да се развият пълноценно.

Малките производители на храни и напитки се характеризират с няколко предимства пред глобални търговски мрежи, като социално-икономически предимства и ползи за околната среда и създаването на допълнителна икономическа активност в местността.. Известно е, че покупката на местно ниво укрепва регионалната икономика, подкрепя семейните ферми, предлага вкусни, “свежи от полето” храни за потребителите като запазва местния облик и насърчава чувството за общност.

Една от целите, свързани с изграждането на устойчива био икономика е да се предложи модел на стратегически съюз, който да изгради взаимоотношения между производителите на био продукти и ХоРеКа сектора. Методиката по изграждането на подобен модел включва структурирани интервюта с представители на ХоРеКа сектора, резултатите от които ще имат за цел да подчертаят конкурентите предимства на подобна симбиоза. Освен това ще трябва да се локализират производители на така наречените био продукти, които биха могли да отговорят на пазарните нужди на ХоРеКа сектора.
Българските био производители не са запълнили потенциала на продуктовите си гами, които не са добре структурирани и имат нужда от допълнително проучване от гледна точка на маркетингови стратегии и евентуалното им позициониране на международните пазари. Биопроизовдството в България има потенциал да намери място на европейския пазар под собствена търговска марка, когато успее да изгради правилна стратегия за продуктова политика.

1. Проучване на потенциалните схеми за подпомагане и за повишаване на нивото на технологична готовност (TRL) на технологиите за малки и средни предприятия

1.1 Проучване състоянието на производствения потенциал и анализ на технологичната готовност за участие във вериги с добавена стойност, базирани на биоикономиката
1.2 Проучване и анализ на съществуващите схеми за подпомагане на малките и средни предприятия за повишаване на технологичната им компетентност у нас, в европейското и световно пространство.
1.3 Проучване на техническия, административен и икономически потенциал за повишаване на технологичната готовност за употреба на отпадъчни ресурси от малките и средни предприятия от Югоизточен регион (потенциално и Южен централен регион).
– Изследване на необходимостта от повишаване на технологичната готовност на малките и средни предприятия от Югоизточен регион (потенциално и Южен централен регион) за по-пълно използване на наличните регионални отпадъчни ресурси
– Разкриване на възможности за стимулиране на регионалните системи на биоикономиката свързани с технологичната употреба на отпадъчни ресурси
1.4 Идентифициране на добри практики на схеми за подпомагане и за повишаване на нивото на технологична готовност на малките и средни предприятия за участие и създаване на нова генерация вериги с добавена стойност.

2. Разработване на План за действие за стимулиране на „Регионални екосистеми за биоикономика“, изградени около регионални действащи иновационни системи и клъстери (индустриални и такива в селските райони).

2.1 Разработване на модел за стимулиране на взаимовръзката на субекти в биоикономиката
– Изследване на търсенето на еко и био-базирани продукти и развитие на нови вериги с добавена стойност
– Проучване на стимулиращите и възпрепятстващите фактори за създаване и развитие на „регионални екосистеми за биоикономика“, изградени около действащи иновационни системи и клъстери (индустриални и такива в селските райони)
– Проучване, анализ и оценка на възможностите за организиране на пазари за търговия с плодове и зеленчуци (тържища и пазари) за стимулиране развитието на био производството и търговията и проучване на възможностите за интеграция им в различните сектори на биоикономиката.
– Позициониране на концепцията за био-базирани продукти с цел устойчива конкурентоспособност на селското стопанство, хранителна промишленост и туризма.
– Проучване с цел формиране на интегриран подход за връзка между екопредприемачи/биопроизводители и ХоРеКа сектора на национално ниво.
– Проучване възможностите на комплексен реинженеринг за формиране на предприемачески бизнес модел в областта на биоикономиката и нейните сектори.
2.2 Разработване на План за действие за стимулиране на „Регионални екосистеми за биоикономика“, изградени около регионални действащи иновационни системи и клъстери (индустриални и такива в селските райони).
– Разработване на модел за дигитален бизнес форум 4.0 арр за субектите свързани с биоикономиката на България;
– Предложение на План за действие за стимулиране на „Регионални екосистеми за биоикономика“

Ръководител на Работния пакет   проф. д-р инж. Йорданка Алексиева +359 894 337993 tourismexam@abv.bg
Членове на научния колектив Доц. д-р Теодор Радев – АУ
Доц. д-р Виолета Дириманова – АУ
Доц. д-р Димо Атанасов – АУ
Проф. д-р Румен Отузбиров – ТрУ
Доц. д-р Искра Ненчева – ТрУ
Доц. д-р Николай Пенев – ТрУ
Гл. ас. д-р Георги Алексиев – ТрУ
Докторант Янислав Андреев – ТрУ
Проф. дик инж. Божидар Хаджиев – УХТ
Проф. д-р Валентина Николова-Алексиева – УХТ
Доц. д-р инж. Илиана Милкова-Томова – УХТ
Гл. ас. д-р Венета Марковска – УХТ
Гл. ас. д-р Георги осков – УХТ
Ас. д-р Ана Янева – УХТ
Докторант Мариана Ковачева – УХТ